Ann Merete Kongensgaard: - Vi er ikke jubeloptimister. Hvad der sker ude i horisonten fra nu af, skal vi selvfølgelig være opmærksomme på. Det kan stadig godt nå at stikke af, men jeg har også læst økonomer sige, at der er ved at komme lidt mere ro på situationen - at bedring kan være på vej i 2024.

Hr. og fru Jensens økonomi er stadig sund

I Middelfart Sparekasses Silkeborg-afdeling vurderer man den nuværende økonomiske situation anderledes sammenlignet med finanskrisen for 14-15 år siden

For 15 måneder siden kom Ann Merete Kongensgaard til som ny afdelingsdirektør hos Middelfart Sparekasse på Herningvej i Lysbro.

Det skete i forbindelse med den fynske sparekasses overtagelse af det hidtidige pengeinstitut på adressen, Folkesparekassen, og siden har Ann Merete Kongensgaard og kollegerne arbejdet ihærdigt med at udbrede kendskabet til Middelfart Sparekasse i Silkeborg.

Ann Merete Kongensgaard brænder for den udfordring.

Hun nyder pionérånden hos kollegerne, og optimismen er i behold trods krise på flere forskellige samfundsparametre.

- Stemningen er god, men jeg mærker også, at folk er bekymrede, svarer Ann Merete Kongensgaard, da vi beder hende om at sætte ord på den aktuelle status.

- Det er naturligt med bekymring, når nyhederne handler om gaskrise, inflation og krig i Ukraine. Det skaber selvfølgelig noget utryghed, og her ser jeg det som en stor rolle for os at have det, som jeg kalder for tryghedssamtaler, med vores kunder.

- De fleste privatkunder, hr. og fru Jensen, har det egentlig ganske godt. Men omvendt kan vi ikke spå om fremtiden og skal bestemt ikke negligere problemerne. Men lige her og nu har langt de fleste en rigtig sund økonomi, og desuden ingen ville have noget godt ud af, hvis pengeinstitutterne sagde til alle kunder, at de blot skulle sælge deres hus hurtigst muligt. Det ville jo under ingen omstændigheder skubbe udviklingen i en mere positiv retning, siger Ann Merete Kongensgaard.

Hun blev uddannet i Nordea i Silkeborg, og efter en lang årrække i Andelskassen i Ikast skiftede 51-årige Ann Merete Kongensgaard i efteråret 2021 til Middelfart Sparekasse i Lysbro.

Hård finanskrise

Afdelingsdirektøren har mange års brancheerfaring.

Finanskrisen, der begyndte i 2008, glemmer man ikke, som erfarent medlem af finanssektoren, og ifølge Ann Merete Kongensgaard var situationen anderledes alvorlig for 14-15 år siden sammenlignet med i dag.

- Det var et andet billede dengang. Under finanskrisen blev folk ramt hurtigt, og de blev ramt hårdt. Frem til finanskrisens start var tingene kun gået i én bestemt retning, opad. Mange mennesker havde lånt mange penge. Hos forbrugerne - og hos Finanstilsynet og derigennem også bankerne - har forsigtigheden været større siden finanskrisen, og det positive ved det er, at privatøkonomierne er meget mere velpolstrede i dag.

- Det er ikke længere med lån op over skorstenen. Tværtimod ser vi rigtig mange fine privatøkonomier med lav belåning i ejendommene, siger Ann Merete Kongensgaard.

Hun forklarer om et begreb, the perfect storm.

Det gælder, hvis man som forbruger eller virksomhed rammes af negativ udvikling på en række parametre.

- Måske bor man i et naturgasområde, har variabelt forrentet kreditforeningslån og derudover høje udgifter til benzin, fordi der er langt til og fra arbejde - i en familie med mange børn og derfor ekstra hårdt ramt af høje fødevarepriser. Det kan se rigtig sort ud, hvis man skulle blive ramt på alle de forskellige parametre på én gang, the perfect storm. Men heldigvis er det kun sjældent, at vi ser kunder, hvor det hele rammer, fortæller Ann Merete.

Huse, der kan sælges

En anden ting, hun hæfter sig ved, er beskæftigelsessituationen.

- Heldigvis ser vi ingen høj arbejdsløshed, og det understøtter, at folk fortsat har deres indkomster. Det er virkelige gavnligt for situationen.

- Meldingerne fra ejendomsmæglerne er, at det sker forskellige ting på boligmarkedet. Men heldigvis er udbuddet ikke så stort, at ingenting kan sælges. Nåede man dertil, ville det været noget, som godt kunne resultere i en ulykkelig situation økonomisk i forbindelse med en skilsmisse. Husene kan stadig sælges, og det gode er, at vi ligger lidt i et smørhul her i området. Mange vil gerne til Silkeborg, og priserne er ikke faldet voldsomt, lyder det fortrøstningsfuldt fra Ann Merete Kongensgaard.

Hun er fuldt ud opmærksom på, at de forskellige forhold vil kunne ændre sig.

- Vi er ikke jubeloptimister. Hvad der sker ude i horisonten fra nu af, skal vi selvfølgelig være opmærksomme på. Det kan stadig godt nå at stikke af, men jeg har også læst økonomer sige, at der er ved at komme lidt mere ro på situationen - at bedring kan være på vej i 2024. Hvis det viser sig, at vi på nuværende tidspunkt er kommet over den helt store hurdle, ja så vil jeg tillade mig at sige, at det er godt landet.

- Dog uden at jeg skal negligere, at nogle områder i erhvervslivet selvfølgelig er ramt. I lighed med privatkunderne oplever vi, at virksomhederne er lidt bekymrede og på vagt. Byggebranchen hører vi er ramt. Her er mange i gang med at tilpasse sig situationen, idet ordrebøgerne ikke længere er så fyldte.

Ann Merete Kongensgaard vurderer, at detailhandlen, restauranter og oplevelsesindustri normalt rammes af krisen som de første. Det er tre sårbare sektorer, hvis forbrugerne begynder at være mere tilbageholdende.

- Men der findes også virksomheder og brancher, der klarer sig bedre i den nuværende situation.

- Kreditmæssigt er vi selvfølgelig opmærksomme på, at det er usikre tider. Men vi ser det også som vores opgave at berolige dem, hvor økonomien ser fint ud. Der er jo virkelig ingen grund til ikke at kunne sove om natten, hvis vi kan fortælle dem, at det ser fint ud, opfordrer afdelingsdirektøren på Herningvej.

Indlæser debat