Vandreture og oplevelser i naturen er blandt Silkeborgs hoved-attraktioner.

Silkeborg har godt tag i turisterne

Visit Aarhus-turistorganisationen er på banen med ny kampagne under overskriften Your Local Love

2022 var en endog rigtig god turistsæson i Silkeborg, og gæsterne skal også nok komme i år.

Den opløftende forudsigelse kommer fra Liselotte Nis-Hanssen fra Visit Aarhus, den lokale turistorganisation.

- 2019 var seneste normal-år inden corona, og her havde vi rekord-mange overnatninger i Silkeborg. Men det toppede vi i 2022, hvor der var endnu flere, fastslår Liselotte Nis-Hanssen.

Tidligere var hun turismechef i Silkeborg, men i dag er kræfterne samlet i den nuværende og meget større organisation.

Visit Aarhus dækker områderne med Silkeborg og det øvrige Søhøjlandet samt Favrskov, Viborg, Randers, Djursland og Aarhus.

Liselotte Nis-Hanssens stillingsbetegnelse er partner og servicedirektør, og kvinden fra Ry har blandt andet overordnet ansvar for Visit Aarhus’ samarbejde med virksomhederne i turistbranchen.

- Vi bruger rigtig meget krudt på at få virksomhederne til at opnå et endnu bedre samarbejde, fortæller hun.

- Derudover er jeg også ansvarlig for gæsteservice og frivillighed.

Den opløftende melding indledningsvist ændrer ikke ved, at 2023 er et år med udfordringer.

- Vi har et erhverv, der lige er kommet sig over corona. Nu er der krise med høj inflation blandt andet, men vi tænker, at der er håb, selv om man mange steder står i en situation, hvor man skal håndtere en mindre efterspørgsel.

- Der er håb, fordi Silkeborg har et godt tag i turisterne, men den økonomiske situation rammer folks husholdning. Det er der ingen tvivl om. Turisme er »nice« og ikke »need« hos de fleste af os, og »nice« er et af de områder, som rammes først, forklarer Liselotte Nis-Hanssen.

Alle kædens led

Servicedirektøren tvivler ikke på, at folk skal på rejse også i 2023. Hun nævner, at tyskerne booker danske sommerhuse i stor stil.

- Rejserne henover grænser er i fuld gang igen efter corona. Spørgsmålet er mere, om alle led i værdikæden inden for turistbranchen får gavn af de gæster, som kommer på besøg. Her ser vi udfordringerne, og det betyder, at vi i Visit Aarhus skal hjælpe med, at folk kommer rundt de steder, hvor de kan smide deres dankort, siger Liselotte Nis-Hanssen, som her tænker på detailhandel, spisesteder og attraktioner.

- En anden udfordring er, at mange virksomheder stadig er påvirket af dønningerne efter corona - momsudskydelser, coronalån og lignende.

- Den kvalificerede arbejdskraft er yderligere en udfordring. Hoteller og restauranter har super svært ved at skaffe arbejdskraft, og i den forbindelse har vi i samarbejde med Erhvervsakademi Dania lavet en lederuddannelse med fokus på motivation og fastholdelse af løstansatte i servicebranchen, fortæller Liselotte Nis-Hanssen om et konkret tiltag.

Med hensyn til det rekordstore antal overnatninger i Silkeborg skiller hoteller, feriecentre og feriehus sig ud i positiv retning.

- Hoteller og feriecentre har oplevet stor fremgang i 2022 i forhold til 2019, når vi kigger på Silkeborg. Campingpladserne har også rigtig mange overnatninger, og efter et fantastisk 2021 kom der en lille tilbagegang i 2022.

- Hoteller og feriecentre har oplevet stor fremgang i 2022 i forhold til 2019, når vi kigger på Silkeborg, siger Liselotte Nis-Hanssen.

Stort udbud

Silkeborg har en række hoteller at byde på, hvor Ny Hattenæs er kommet til som seneste nye mulighed.

På Åhavevej i Silkeborg ligger vandrehjemmet, mens Landal Søhøjlandet er feriecentret på Lille Amerika ved Gjern.

Liselotte Nis-Hanssen fremhæver områdets natur og ikke mindst den lange række af attraktioner, museer og lignende.

- Folk nyder naturen, når de kommer til Silkeborg, og de nyder det store udbud af oplevelser. Tilbuddene spænder vidt fra Tollundmanden på Museum Silkeborg til Aqua. Men her er det selvfølgelig meget forskelligt, om man kommer til Silkeborg som en børnefamilie eller voksne mennesker uden børn. Vi agerer alle sammen forskelligt, og der afhænger meget af, hvem vi er sammen. Netop det bruger vi en del krudt på at undersøge og analysere. Vi har fået lavet en såkaldt kendskabs- og potentialeanalyse, hvor vi kigger på, hvad de forskellige grupper har præferencer for. Med det hjælper vi samtidig også virksomhederne med at opnå viden, så de kan skærpe markedsføringen over for relevante målgrupper.

En ny stor kampagne, Your Local Love, er inspireret af datinglivet, og her forsøger man at få flest mulige gæster til at forelske sig i regionen som feriedestination.

Kampagnen bygger videre på den forrige succes-kampagne Din Lokale Guide, hvor lokale ambassadører kommer med anbefalinger til netop deres lokalområde.

- Her har vi fundet lokale ambassadører, som fortæller om Silkeborg ud fra deres personlige præferencer. Os, der bor her, vil jo helt vildt gerne vise noget frem. Det udnytter vi med Din Lokale Guide siger hun.

Lokale anbefalinger

Silkeborgenser Thomas Frydenlund er blandt projektets guider, og hans anbefalinger til udefrakommende gæster omfatter blandt andet Kunstcentret Silkeborg Bad, Rovfugleshow og gårdbesøg på Skovgård ved Them.

Ambassadør Thomas Frydenlund foreslår Vejlsøhus som overnatningssted, og efter en tur i Aqua, kanotur på Gudenåen eller hygge på legepladsen i Indelukket, anbefaler han restaurantbesøg på La Casita på Bindslevs Plads eller Ludvigslyst i Sejs-Svejbæk.

- Folk ved jo godt, at vi som Visit-organisation er kommerciel afsender med det formål at få folk til at tage til området. Med de lokale ambassadører giver vi folk muligheden for at få anbefalinger direkte fra de lokale, forklarer Liselotte Nis-Hanssen.

Indlæser debat