En shelter. Et shelter. Ifølge retskrivningsordbogen er det frit valg, om man bruger en eller et, når man skriver shelter.
For 20 år siden var der mange mennesker, som end ikke vidste, hvad ordet shelter betød.
Men Jes Kristensen og Christian Svendsen vidste noget om det, og dengang i begyndelsen af 00’erne fandt de på at lave forretning med primitive overnatningssteder fremstillet ud af træ.
Det var en god idé.
Shelterbyg ApS hedder firmaet i Gråmose i den nordvestlige del af Silkeborg Kommune.
Men i grunden kunne det akkurat lige så godt hedde bålhyttebyg.
I 2002 opførte og leverede Jes Kristensen og Christian Svendsen en bålhytte som det første, og efterfølgende erfarede de, hvordan interessen og opmærksomheden omkring udelivets glæder voksede sig større og større.
Ikke mindst i årene med corona eksploderede efterspørgslen, og i øjeblikket opstiller Shelterbyg cirka én ny bålhytte om ugen. Holstebro, Odense, Slagelse.
Shelterbyg kommer rundt i hele Danmark.
Jes Kristensen, til venstre, og Christian Svendsen i Gråmose har fortsat travlt med at levere opholdssteder til outdooroplevelser. Foto: Jakob Munk Schmidt
Den første i Buskelund
Inden tiden med det fælles firma, var Jes og Christian selvstændige hver for sig.
- Så begyndte vi at arbejde sammen, og den første bålhytte lavede vi i Buskelund. Shelters var der også nogle andre, som rodede med. De byggede i runde stammer, og det betød, at det var dyrt og besværligt. Så vi tænkte over, hvordan det kunne gøres lidt smartere, og vi fik lavet en shelter-model, der kun kostede en tredjedel af, hvad prisen var dengang, fortæller Jes Kristensen.
- Vi var et af de første firmaer i Danmark, som tilbød kunderne et komplet byg-selv-sæt med en shelter. I starten savede vi selv alt vores træ. Senere, da der kom flere og flere ordrer, hyrede vi Østbirk Savværk til at save for os. Vi har ikke kapaciteten til selv at gøre det, fortæller Christian Svendsen.
De to kompagnoners aftale var fra starten, at der ikke skulle være andre ansatte.
Men i takt med at efterspørgslen steg blev den beslutning ændret for cirka otte år siden.
- Der blev mere og mere interesse for de ting, vi lavede. Og da corona kom, blev vi blæst helt omkuld, fortæller Jes Kristensen.
Gråmose-firmaet mærker til, at daginstitutioner og skoler flytter mere undervisning udenfor i det fri.
I den forbindelse er der nemlig behov for en overdækning i form af en bålhytte.
- Det betyder, at mange af de bålhytter, som vi bygger, er ved skoler og institutioner. Her er plads til at undervise, og nogle gange ser vi, at nye bygninger projekteres med fællesarealer, hvor der skal være shelter og bålhytte. Det er meget anderledes end for 20 år siden, hvor ingen anede, hvad en shelter var. Men faktisk er det gået ret hurtigt, så det i dag er både unge og ældre, der kender til det, siger Jes Kristensen.
Han og Christian Svendsen kender ikke tallet for, hvor mange shelters og bålhytter, de har leveret gennem årene. Men de er enige om, at det er et firecifret tal.
Firmaadressen er Kong Knaps Vej 55. Den ligger ved A13-hovedvejen, og udenfor værkstedet mellem træerne har Shelterbyg en udstilling med et udvalg af produkter.
Her kan kunderne blot kravle inden for og teste på egen krop, hvordan det er at lægge sig til rette.
- Som hovedregel bygger vi en bålhytte om ugen. Det projekterer vi efter, fortæller Jes Kristensen.
Rollefordelingen er, at han står for salg samt modtagelse af kundehenvendelser på kontoret.
Det udekørende specialisthold, der sørger for at bygge bålhytterne, er med Christian Svendsen, Bent Simmelsgaard og Casper Svendsen - Christians søn.
Blandt de seneste projekter har været opsætning af bålhytte på fællesområde i byen Uhre i Ikast-Brande Kommune samt henholdsvis Gørlev og Hørsholm i det sjællandske.
- Herefter skal vi til Kolding, og efter Kolding kommer Brædstrup og Agersted i Nordjylland. Derudover ved vi, at der kommer ordre på en stor bålhytte i Harboøre, fortæller Jes Kristensen.
Bålhytter og shelters fra den lokale virksomhed er standardiserede. Det er en fordel både for kunderne og for Shelterbyg.
Produkter står mange steder
Christian Svendsen fortæller, at de ikke behøver gøre nogen stor indsats for, at kunderne skal få øje på Shelterbyg.
- Vi er meget kendte, fordi vi har eksisteret i 20 år. Vores produkter står rigtig mange forskellige steder i Danmark, og vi har en meget lang præferenceliste. Vi er langt fra de billigste, men det har fungeret rigtig godt for os med at lave et ordentligt stykke arbejde og med en kvalitet, hvor vi kan tage den pris, som det koster, forklarer han.
Kunderne præsenteres for et omfangsrigt udbud af forskellige modeller.
Kun undtagelsesvist leverer Shelterbyg byggeri, som ikke er en del af modelprogrammet.
- Vores ting er meget standardiserede, og vi gør det på den måde for at gøre det nemt både for kunderne og for os selv. Det fungerer fortrinligt, og det gør det nemt at få tingene færdiggjort. Vores produkter er specialiserede, og har vi en opgave på Sjælland for eksempel, så nytter det ikke, at vi pludselig står og mangler tre stykker tømmer, forklarer Christian Svendsen.
Shelters og bålhytter udgør den klart største del af omsætningen. Derudover tilbyder firmaet eksempelvis bord-bænke-sæt og små toiletbygninger.
- Bålhytterne forsøger vi at fordele henover året, mens shelter-sæsonen går fra tidlige forår cirka frem til sommerferien. Under corona havde vi venteliste til shelters. Det var vildt. Og ellers er det især op til påske, at alle folk skal have shelter, fortæller Jes Kristensen.