Mathias Brandt, til højre, og Andreas Kruse er kompagnoner i Krusebyg, hvor fokus er på at løse byggeopgaver for »hr. og fru Jensen«.

Andreas Kruse og Mathias Brandt har Krusebyg i Silkeborg: Der er stadig travlt med at servicere kunderne

Krusebyg på Jordkærvej i Silkeborg drives af håndværker-duoen Andreas Kruse og Mathias Brandt

Travlheden med de lokale projekter er fortsat stor hos Krusebyg i Hvinningdal. Indehaverne Andreas Kruse og Mathias Brandt fortæller, at mange kunder har gang i ombygninger af deres huse, selv om samfundet overordnet befinder sig i en nedgangsperiode.

"

Uden min far fandtes den her virksomhed ikke. Han arbejdede i vores firma i otte år, efter at han havde solgt lægeklinikken

- Andreas Kruse

- Med renoveringer og ombygninger for private kunder har vi lige nu to steder på Søholt Allé og to steder på Ege Allé i Silkeborg. Vi arbejder på Aabenraavej, på Harbovad ved Funder og i Aarhus, Herning, Viborg, fortæller Andreas Kruse og Mathias Brandt.

Førstnævnte bor med sin familie på Jordkærvej i forbindelse med firmaadressen.

Kompagnonen, 38-årige Mathias Brandt, bor med sin familie i Ulstrup, og tilknytningen hertil er naturlig forklaring på, at Krusebyg også løser ekstra mange opgaver for kunder i byen i Favrskov Kommune.

Lige fra byggefirmaets start var idéen at betjene hr. og fru Jensen så at sige.

Åbne kalkulationer

Strategien er stadig den samme.

- Det er essensen, som vi holder fast i. Derimod deltager vi ikke i licitationer, udbud og lignende, forklarer tømrermestrene, som driver og leder Silkeborg-firmaet sammen med Andreas’ hustru, Bitten Kruse, og de øvrige ansatte.

- Noget andet, vi gør anderledes i forhold til andre byggefirmaer, er, at vi kører med åbne kalkulationer. Vores kunder må gerne se, hvad tingene koster i indkøb. På den måde kan kunden lettere være med til at prioritere, hvor de gerne vil bruge pengene.

Energi-optimerende forbedringer er fortsat i fokus hos et stort antal veletablerede husejere.

- Det løber fortsat stærkt med at udskifte døre og vinduer. En ny type kunder er dem, som i et stykke tid har planlagt at få lavet forbedringer ved huset, men afventede, at der kom lidt mere ro på i byggebranchen. De kunder ser vi komme nu, og det er typisk mennesker, hvor finansieringen er på plads, og som ved hvad de vil, fortæller Andreas Kruse.

- Ja, det går over al forventning. Vi havde regnet med, at der kom nedgang, men energikrisen betyder, at folk gerne vil spare nogle penge, tilføjer Mathias Brandt.

Glas og fuger

Firmaet har i år eksisteret i 10 år.

Fra starten var Andreas indehaveren, men Mathias og ham fik hurtigt et godt samarbejde op at køre.

I september 2021 blev Mathias Brandt medejer, og samme år opkøbte man Silkeborg Glarmesterforretning.

- Vi har i dag tre ben: Glas- og fugeforretning, døre-vinduer samt renoveringer-ombygninger, forklarer Andreas Kruse fra virksomheden med 15 ansatte og 10 firmabiler.

Bitten Kruse skiftede for tre år siden til ægtefællens byggefirma. Tidligere arbejdede hun som lærer.

- Jeg er oplært i bogholderi af min svigerfar, smiler hun.

47-årige Andreas Kruse stiftede firmaet for 10 år siden i Hvinningdal, og faderen Poul Kruse var en uvurderlig hjælp for ham gennem flere år.

Faderen hjalp i gang

Den særlige forhistorie er, at Andreas Kruses far, Poul Kruse, hjalp Krusebyg godt i gang. I Ikast havde han egen lægeklinik, men efter den tid tog han pensionisttjans med kontorarbejde for Andreas Kruse.

- Uden min far fandtes den her virksomhed ikke. Han arbejdede i vores firma i otte år, efter at han havde solgt lægeklinikken, fastslår Andreas.

- Det var virkelig fedt. Min far og jeg kom meget tæt på hinanden. Han var dybt engageret i firmaet, og det var fantastisk at kunne sparre med sin far. Og vi savner da også hinanden, men han ringer heldigvis stadig for at spørge til, hvordan det går. Min far husker stadig alle kunderne, fortæller Andreas Kruse om faderens ulønnede bidrag til byggefirmaet.

I 2022 overlod Poul Kruse kontoropgaverne fuldt ud til sin svigerdatter.

- Men det var aldrig planen, at jeg skulle ind i firmaet, men omvendt har jeg jo altid været glad for at være med på sidelinjen. Jeg arbejdede som lærer på Hvinningdalskolen, men min svigerfar, Poul, var helt sikker på, at det var noget for mig. Alle årene sagde han: Det er lige dig, Bitten, smiler hun.

Silkeborg Administration

- I starten syntes jeg, at arbejdet var sindssygt svært. Men min svigerfar fik mig det nogenlunde lært, og i dag står jeg for glarmesterforretningen med indkøb af glas samt meget af vores kundekontakt. Jeg tror, at jeg har tilført virksomheden noget struktur. Andreas og Mathias er jo tit ude på byggepladserne, og så er jeg moderen og læreren her på kontoret, smiler Bitten Kruse.

Nu er det endda grebet endnu mere om sig med kontordelen.

- Jeg har startet endnu en virksomhed, Silkeborg Administration. Her har vi ansat en professionel bogholder, og vi hjælper 20 kunder indtil videre, fortæller Bitten Kruse.

Fredag med morgenmad

Én gang om ugen, hver fredag, samlet personalet til fælles morgenmad på Jordkærvej.

- Det er de glade for. Det betyder noget for dem med morgenmaden, siger Mathias Brandt.

- Lokalet her, hvor vi får morgenmad, har vi døbt »Velværet«. Det er et nyt lokale, og når de kommer her fredag morgen får medarbejderne oplevelsen af at været kolleger. Det meste af tiden er de jo ude på byggepladserne. Morgenmaden betyder, at der er noget at mødes og samles om, forklarer Bitten Kruse.

Indlæser debat